top of page

Peruutuspeilihallitus ja kyberturvallisuus


Muistan kun parikymmentä vuotta sitten seminaarissa esitettiin, kuinka paljon parempi ja halvempi on ohjelmisto, joka tekee suosituksia yhtiön kehittämiseksi kuin hallitus, joka yrittää viisastella kuukausiraportin pohjalta parannusehdotuksia. On varmasti turhauttavaa yrityksen johdollekin kuunnella itsestään selvyyksiä hallituksen jäseniltä, joiden osaaminen on 80-luvulta. Silloin tulevaisuus oli vain menneisyyden jatke.

Nykyisin kilpailutilanne ja asiakkaiden odotukset ovat muuttuneet rajusti. Born Global-, sinkku- ja dinkku-asiakkaat sekä disruptiiviset liiketoimintamallit tulevat järisyttämään perinteisiä yhtiöitä.

Ehkä suurin uhka ja mahdollisuus liittyy tietoon. Big Data, tietomurrot, identiteettivarkaudet ja somessa tapahtuvat kilpailijoiden systemaattiset mollaamiset. Esimerkiksi leivänpaahdin, jota hyödyntämällä voidaan murtautua verkkoon. Robotit alkavat kirjoitella palstoille yhtiön toimintaa haukkuvia viestejä miljoonakaupalla.

Usein näkee hallituksen vähättelevän em. asioita. Kuitataan vain, että eihän hallitus voi näistä asioista olla perillä - sitä varten meillä on tietohallintopäällikkö. Ei tosin tiedetä, mitä hän on tehnyt asian hyväksi. Tässä ei taida hallituksen huolellisuusvelvoite täyttyä. Perinteinen ohje on, että jos hallituksella on edessään asia, jota se ei ymmärrä, pitää saada aina ulkopuolinen näkemys asiaan.

Niin tuhoisia kuin tietoturvan, tai laajemmin kyberturvallisuuden uhat ovatkin, pitää muistaa, että se tuo myös mahtavan kilpailuedun oikein hyödynnettynä. Säästämme valtavasti kun meille ei pystytä murtautumaan fyysisesti eikä digitaalisesti. Tuotteemme ovat ehdottoman turvallisia, eikä meille ole koskaan murtauduttu identiteetin varkaudella.

Toivottavasti hallitusherrat heräävät ja hallituksiin saadaan myös näiden asioiden ymmärrystä.

Timo Tiihonen

Propentus Oy

Hallituksen puheenjohtaja

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page